Πρώτη ανάρτηση 6.11.17 (επίκαιρη)

Θέμα: Εισφορές υγειονομικής περίθαλψης – Επιστροφή αναδρομικών διαφορών που παρακρατήθηκαν παράνομα.

Μεγάλη αναφορά γίνεται την τελευταία εβδομάδα για τις εισφορές που παρακρατήθηκαν σε εσφαλμένη βάση, όχι από λάθος, όπως λέγεται κατά κόρον, αλλά σκόπιμα και εκτός νόμου, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους.
Η υπ.αρ. 2565124.2.2012 υπουργική απόφαση όριζε ρητά ότι η εισφορά 4% για περίθαλψη των συνταξιούχων, θα υπολογιζόταν στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Έτσι το εφάρμοσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Στους φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, κλπ) όμως, η εισφορά 4% υπολογιζόταν στις Αρχικές συντάξεις (προ των περικοπών) με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποσά παρακράτησης  πολύ μεγαλύτερα από ότι αν υπολογιζόταν στην ορθή βάση, δηλαδή στις καταβαλλόμενες.
Αυτή τη παράνομη και αντιασφαλιστική πρακτική, η οποία σημειωτέον δεν είχε έρεισμα, ούτε στον Νόμο, ούτε σε Υπουργική απόφαση, την υιοθέτησε το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με δική του αυθαίρετη ερμηνεία και την εφάρμοζε από 1.1.2012 έως και 30.6.2016, όταν και καθορίστηκε ρητά από τον Νόμο 4387/16.
Την παράνομα και ανισόρροπη αυτή πρακτική (άλλη στο δημόσιο – άλλη στον ιδιωτικό τομέα) ερεύνησε και επεσήμανε με πόρισμα του ο Συνήγορος του Πολίτη, το οποίο και γνωστοποίησε στον Υπουργό Κ. Ασφαλίσεων.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Υπουργός αντί να τροποποιήσει, επί το ορθόν, την πρακτική του ιδιωτικού τομέα, επέβαλλε να ακολουθήσουν την εσφαλμένη πρακτική και στον Δημόσιο Τομέα, όπερ και εγένετο από τον 9ο/2103. Με την πάροδο του χρόνου υποβλήθηκαν εκατοντάδες ομαδικές αγωγές για την επιστροφή των διαφορών από τις εισφορές υγείας και συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, με άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, αποφασίστηκε από το Υπουργείο η καταβολή των παρακρατηθέντων.
Τα ποσά που θα επιστραφούν θα καλύπτουν αναδρομικά από 1.1.12 για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και από 1.9.13 του δημοσίου, μέχρι 30.6.16 (και για τούς δύο τομείς), αφότου διορθώθηκε η παρακράτηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Τα ποσά αυτά θα είναι μικρότερα για τις συντάξεις που είχαν υποστεί μικρότερες περικοπές (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο) σε ένα εύρος από 200 έως 600 ευρώ συνολικά και μεγαλύτερα για τις συντάξεις που είχαν υποστεί μεγαλύτερες περικοπές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες κλπ.) ήτοι από 600 έως 1200 ευρώ. Για λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν υποστεί περικοπές έως και 60% της αρχικής τους σύνταξης οι διαφορές που θα επιστραφούν θα κυμαίνονται από 1200 έως 2500 ευρώ.

Χρήστος Σκούρας
Ασφαλιστικός Σύμβουλος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s