Επανυπολογισμός Συντάξεων. Το χρονικό του προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Πριν από την ψήφιση του Ν. 4387/16, ο έχων την »πατρότητα» του νόμου αυτού Υπουργός Κ. Α. κος Κατρούγκαλος, διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων δεν θα είχε καμία οικονομική συνέπεια για τους ήδη συνταξιούχους. Οι διαβεβαιώσεις αυτές είναι καταγεγραμμένες σε πλήθος συνεντεύξεων του στην τηλεόραση και στον τύπο, όπου με εξαιρετικά μειλίχιο ύφος εξηγούσε ότι η προσωπική διαφορά που θα προέκυπτε, θα συνέχιζε να καταβάλλεται χωρίς να θιγεί με κανένα τρόπο, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον.
Πολλοί ασχολούμενοι με τα ασφαλιστικά θέματα, εξέφραζαν την απορία, ποιός ήταν τότε ο λόγος του επανυπολογισμού των συντάξεων και της αναγραφής της προσωπικής διαφοράς κάθε συνταξιούχου.
Ήταν σε όλους προφανές ότι θα ακολουθούσε περικοπή της διαφοράς στο μέλλον, παρά τις συνεχής, ανερυθρίαστες διαβεβαιώσεις του Υπουργού.
Και όντως, »πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» , μετά από ένα χρόνο το Μαϊο του 2017, προωθήθηκε νόμος στη βουλή, σύμφωνα με τον οποίο απο 1.1.2019 η »προσωπική διαφορά» περικόπτεται από όλες τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις σε ποσοστό μέχρι 18% της κύριας καταβαλλόμενης σύνταξης.
Η ειρωνία είναι ότι ενώ για τη θέσπιση του περιβόητου επανυπολογισμού και της συνεπαγόμενης προσωπικής διαφοράς, υπήρξε μία διεξοδική διατύπωση σε διάφορες ρυθμίσεις του Νόμου »Κατρούγκαλου», και ενδελεχείς οδηγίες στις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις του κ. Πετρόπουλου, ο καταπέλτης της περικοπής, δεν χρειάστηκε παρά λίγες σειρές στο άρθρο 1 του Ν. 4472/19.5.17, με τις οποίες περικόπτετο η προσωπική διαφορά.
Αυτό αποδεικνύει ότι με τον προηγούμενο νόμο 4387/16, »μας πήραν τα μέτρα για να κόψουν το κοστούμι» στη συνέχεια, μετά ένα χρόνο, με μια ψαλιδιά, (βλέπε περικοπή), χωρίς να χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες.
Έτσι συντελέστηκε ένα οικονομικό έγκλημα (παράνομο, ανήθικο και αντισυνταγματικό)πάνω στις αποδοχές μας από τη σύνταξη, το οποίο πράγματι είχε προαναγγελθεί με το νόμο »Κατρούγκαλου»

Χ. Σκούρας
Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s