Επιστροφή εισφορών υγείας Νο2

Μετά την πρόσφατη πρωθυπουργική εξαγγελία, επιβεβαιώθηκαν οι σχετικές ειδήσεις για την άμεση καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων. Όσον αφορά τις επιστροφές στους συνταξιούχους ΔΕΗ, θεωρώ αναγκαίο να κάνω δύο επισημάνσεις πάνω σε αναμφισβήτητα γεγονότα και στοιχεία.
Το πρώτο είναι ότι πολύ πριν γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα, ο υποφαινόμενος επισήμανε την παρανομία στον τρόπο παρακράτησης της υπόψη εισφοράς, υποβάλλοντας μάλιστα εξώδικη διαμαρτυρία, ένσταση στο ΤΑΠ-ΔΕΗ-ΙΚΑ με ημερομηνία 3.4.2015.
Στη συνέχεια με υπόμνημα που συνέταξα ο ίδιος το γνωστοποίησα στην ΠΟΣ-ΔΕΗ η οποία και το συνυπέγραψε και το υπέβαλλε στο ΥΠΕΚΑ.
Το υπόμνημα αυτό το υπέβαλα αυτοπροσώπως με τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας στον τότε Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος και συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που γινόταν η υπόψη παρακράτηση.
Με αυτά τα ντοκουμέντα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι όλα αυτά που ακούγονται και προβάλλονται από πολλούς δεν είναι σοβαρά. Όλοι ξαφνικά βρέθηκαν να λένε ότι αυτοί το επεσήμαναν πρώτοι, διεκδικώντας τις δάφνες πρωτοπορίας.
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει από την επιστροφή των εισφορών, είναι ότι αποτελεί μια αναμφισβήτητη πλέον απόδειξη της σφαγής που έγινε στις συντάξεις ΔΕΗ.
Πράγματι όλα αυτά τα χρόνια, τα χρόνια της υπομονής, ήτοι 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015, συντελέστηκε ένας εξανδραποδισμός – λεηλασία των συντάξεων ΔΕΗ, κάτω από τα κακεντρεχή βλέμματα των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και την σιωπηλή ή πολλές φορές και χαιρέκακη στάση των συνταξιούχων των λοιπών ταμείων και της ευρύτερης κοινωνίας.
Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Από το ύψος των εισφορών που επιστρέφονται στους συνταξιούχους ΔΕΗ, καταδεικνύεται και το ύψος των περικοπών που έχουν υποστεί, γιατί όσο πιο πολλές περικοπές είχε κάποιος, τόση μεγαλύτερη ήταν η διαφορά των επιπλέον του νόμιμου κρατήσεων υγείας. Δηλαδή για όσους είχαν ελάχιστες έως καθόλου περικοπές (40% των συνταξιούχων) τα ποσά της επιστροφής είναι ελάχιστα έως καθόλου.

Χ. ΣΚΟΥΡΑΣ
Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Σχολιάστε